Nekoliko savjeta za brže učitavanje web stranice

by

Jeste li ikada razmišljali o tome možete li učiniti nešto kako bi se vaše web stranice učitavale brže? Osim što sporo učitavanje weba iritira krajnjeg korisnika, definitivno to nije dobro ni za vaše web stranice kao ni za vaš business. Zašto?

Brzina učitavanja web stranice (brzina web stranice) jedan je od faktora kojeg Google uzima u obzir od 2010. godine kod rangiranja na tražilici prilikom pretraživanja. To znači, što vam se web sporije učitava, bit ćete lošije pozicionirani prilikom pretraživanja, a što vam se web brže učitava, vaša pozicija će biti bolja.

Tražilica Bing, također brzinu weba uzima kao faktor prilikom rangiranja.

Naravno, nakon najave Googlea da će brzinu web stranice uzimati kao jedan od faktora rangiranja, interes za to se povećao, kako od strane vlasnika web stranica, tako i od strane agencija koje se bave izradom web stranica.

speed-page

Trend pretraživanja pojma “brzina učitavanja weba“ raste u zadnjih 6 godina

 

Osim što je brzina weba bitna za SEO, također utječe i na korisničko iskustvo. Istraživanje koje je proveo sam Google je pokazalo da brže web stranice rezultiraju zadovoljnijim korisnicima, ljudi se na njima više zadržavaju pa je samim time i web stranica produktivnija i efikasnija.
Zanimljivo istraživanje proveo je i Kissmetrics te su objavili vrlo zanimljivu infografiku: How loading time affects your botton line koju svakako pogledajte. Čak 47% korisnika očekuje da se web stranica učita za 2 sekunde ili manje, dok 79% njih koji nisu zadovoljni performansama web stranice više neće kupovati na njoj. Pa ti sad imaj spori web! 😉

Napravite analizu web stranice

Prije poduzimanja bilo kakvih aktivnosti za poboljšanje brzine učitavanja weba, najbolje je napraviti analizu web stranice pomoću online alata. Alata za analizu brzine web stranica ima više, no ja ću izdvojiti samo dva, dok ostale možete pogledati u članku: 16 Website Speed Test Tools for Analyzing Web Performance.

PageSpeed Insights je besplatan Googleov alat u koji samo morate upisati URL adresu web stranice te kliknuti na “Analyze“. Nakon što alat odradi analizu, dobiti ćete rezultate za mobilnu i desktop verziju vaše web stranice, što je super. Osim toga dobiti ćete i preporuke kako poboljšati loše rezultate. Ne zaboravite da je upravo i mobilna verzija weba jedan od faktora rangiranja.

Pingdom Website Speed Test će vam isto dati kvalitetne informacije o brzini weba i preporuke što možete učiniti kako bi poboljšali brzinu weba.

Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *